1. Anasayfa
  2. Vergi
  3. Hurda ve Atık Teslimlerinde KDV Tevkifatı

Hurda ve Atık Teslimlerinde KDV Tevkifatı

hurda-urunlerin-kdv-tevkifati

Hurda ve Atık Teslimlerinde KDV Tevkifatı başlığı altında hurda ürünlerin teslimlerini KDV ve KDV tevkifatı yönünden inceleyeceğiz.

Hurda kavramı; hammadde, yarı mamul ve mamul niteliklerindeki; metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt ve cam, vb maddelerin, doğrudan veya onarılarak üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak hallerini ifade etmektedir.

Tevkifat Uygulayacak Alıcılar

Tevkifat Kapsamına giren Hurda teslimleri, KDV mükelleflerine ve aşağıdaki Belirlenmiş Alıcılara yapıldığında (9/10) veya (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

Hurda ve Atık Niteliğindeki Maddeler

Aşağıda 117 no lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama tebliğine göre hurda olarak sayılmış olan ve teslimleri KDV tevkifatına tabi maddeler yer almaktadır.

  • Demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke, çelik, çinko, pik, sarı, bronz, nikel, kızıl, lehim, mangan-tutya, antimon ve benzeri,her türlü metaller,
  • Bu metallerin alaşım, bileşim ve cürufları,
  • İmalathane ya da fabrikalarda imalat sırasında ortaya çıkan metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar ile standart dışı çıkan metal ürünler,
  • İzabe tesislerinden çıkan standart dışı metal hammaddeler, yarı mamuller, hadde bozukları vb.
  • Hurda veya atık niteliğindeki, her türlü kâğıt, karton, mukavva, kauçuk, plastik ile bunların kırpıntıları, naylon, lastik kırıkları, cam şişe, kavanoz, otomobil ve pencere camları, cam kırıkları

Hurda ve Atık Teslimlerinde KDV Tevkifatı Uygulamaları

İstisnadan Vazgeçenlerin Hurda ve Atık Teslimi [KDVGUT-(I/C-2.1.3.3.3)]

KDV Kanununun 17. maddesi gereği, Metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde KDV’den istisnası söz konusudur.
Ancak, KDV Kanunu’nun 18. maddesine göre istisnadan vazgeçilmesi de mümkün kılınmıştır.

  • İstisnadan vazgeçen satıcıların, kdv mükelleflerine ve Belirlenmiş Alıcılara yapmış oldukları teslimler (7/10) oranında KDV tevkifatına tabidir.
  • Söz konusu teslimlerde tevkifat uygulanabilmesi için ekonomik ömrünü doldurmuş maddelerin hurda olarak satılması ve satış neticesinde alıcıların bu maddeleri, hurda olarak değerlendirmesi gerekmektedir.
  • Tamir ve bakımdan sonra aynı amaçla kullanılması mümkün olan kullanılmış metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt ve cam esaslı eşya teslimlerinde tevkifat uygulanmaz.
  • Hurda gemilerden ayrılarak elde edilen metal aksam (pervane, motor, telsiz, radyo-teyp, uydu alıcısı vb.) aynı amaçla kullanılmak üzere satılması durumunda tevkifat uygulanmayacaktır.
  • Ancak, bu parçaların kullanılmayıp hurda olarak değerlendirilmesinde tevkifat uygulanacaktır.
  • Hurda gemilerden sökülen metal sacların ilk ve sonraki teslimlerinde kdv tevkifatı uygulanmaktadır.

Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kağıt ve Cam ve Atıklardan Elde Edilen Hammadde Teslimi [KDVGUT-(I/C-2.1.3.3.4)]

KDV Kanununun (17/4-g) maddesi kapsamında olmayan ve %18 KDV ye tabi Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kağıt ve Cam ve Atıklardan Elde Edilen Hammaddelerin KDV mükellefleri ve Belirlenmiş Alıcılara teslimlerinde (9/10) KDV tevkifatı uygulanacaktır.

  • Metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt ve cam hurda ve atıklarının çeşitli işlemlerden geçirilip işlenmesi sonucunda elde edilen ve genellikle hurda ve atık niteliklerini kaybederek metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt ve cam esaslı malzeme imalatında hammadde olarak kullanılan mamul niteliğindeki kırık, çapak, toz, granül ve benzeri ürünlerin teslimi tevkifat uygulaması kapsamındadır.
  • Söz konusu ürünlerin İthalatçıları tarafından teslimleri Tevkifata tabi olmayıp sonraki teslimlerinde tevkifat uygulanacaktır.
  • İthalatçı tarafından yapılan teslimlerde, faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” ibaresi ve ithalata ilişkin fatura, gümrük beyannamesi bilgileri yer almalıdır.
KDV Tevkifatı
Pamuk vb. ve Ağaç Ürünleri KDV Tevkifatı

Rastgele Gönderiler