Özetle, işletme, dönem sonunda hisse senetlerini 45.000 borsa rayici üzerinden satılacağı varsayımı ile hareket ederek 5.000 TL karşılık ayırmıştır.
Ancak, bu hisse senetlerini 48.000 TL ye satmıştır.
Bu durumda tahmin edilen satış bedelinden 3.000 TL fazlaya satılmış olduğu için bu 3.000 TL nin hükmü kalmayarak, “644.Konusu Kalmayan Karşılıklar” hesabının alacak tarafına kar olarak kaydedilmiştir.
Öte yandan, söz konusu menkul kıymet satıldığı için 119. Hesabında bu kıymet için ayrılan değer düşüklüğü karşılığının toplam tutarı borçlandırılarak ters kayıt ile kapatılmıştır.
Ayrıca, satış değerinin tamamı banka hesabına yatacağı için 102 hesabının borcuna aktarılmıştır.
Burada, kafa karışıklığına yol açabilecek bir durum söz konusu olmaktadır.
Karşılık ayrılırken “654. Karşılık Giderleri (-)”hesabı kullanıyoruz, ancak karşılığın iptali için 644. Konusu Kalmayan Karşılıklar hesabını kullanıyoruz.
Diğer taraftan, 119. Menkul Kıymet Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) hesabına hem karşılık ayrılırken hem de hisse senedinin satışını yaparken ya da karşılığın iptali için kullanıyoruz.
Burada, 119 hesabı bir bilanço hesabı olarak sonraki dönemlere nakil olabilirken, 654. hesabı bir gelir tablosu hesabı olduğundan dolayı, dönem sonlarında beyan edilip kapatılmaktadır.
Bu nedenle, karşılığın konusu kalmaması durumunda bir gelir/kar kaydı eklenmesi için 644. Konusu Kalmayan Karşılıklar hesabı kullanılmaktadır.
Sonuç olarak, gelir tablosu hesaplarına kar/gelir niteliğindeki hesaba; zarar/gider niteliğinde bir kayıt yapılamaz.
Ancak, bilanço hesaplarına bakiyeyi hem artıran hem azaltan kayıtları yapılabilir.