120 Alıcılar Hesabı, işletmenin veresiye (kredili) satmış olduğu mal veya hizmet karşılığında kıymetli bir evrak almadan oluşan alacakların izlendiği hesaplardır.
Diğer bir değişle, bu tip ticari alacaklara senetsiz alacaklar da denmektedir.
120 Alıcılar Hesabında kaydedilen alacakların vadesi 1 yıl ve altındadır.
1 yıldan uzun süreli alacaklar 220.Alıcılar hesabından takip edilmektedir.
Ayrıca, Finansal kiralamalar sonucu oluşan senetsiz alacaklar da bu hesapta izlenmektedir.
Ancak, işletmenin arızi olarak sattığı varlıklarını (süreklilik arz etmeyen ve işletmenin faaliyet konusu dışındaki satışlar; örn. Duran varlık satışı gibi), satın alanlardan oluşan senetsiz alacaklar 120 Alıcılar Hesabı içerisinde hesapta değil “136 Diğer Çeşitli Alacaklar” hesabında izlenmektedir.
Ayrıca,120 hesabı Tekdüzen hesap Planında, Dönen Varlıklar Ana Hesap Grubunun (1) Ticari Alacaklar Grubunda (12) yer almaktadır.
Şimdi de 120.Alıcılar hesabının işleyişi ile ilgili önemli noktaları ele alalım.
- Bu hesaba kaydedilen Türk parası cinsinden olan senetsiz alacaklar VUK’ a göre mukayyet değer (muhasebe kayıtlarında görülen değer, defter değeri) ile değerlenir.
- Yabancı para birimi üzerinden olan alacaklar ise bilanço tarihindeki kur üzerinden değerlemeye tabi tutulur. Yabancı para değerleme sonucu alacak miktarı artarsa artış miktarı 646 Kambiyo Karları hesabı alacağında, eğer alacak miktarı azalırsa 656 Kambiyo Zararları hesabı borcunda izlenmektedir.
- Alıcılar hesabı daima borç bakiye verir, alacak bakiyesi vermez. Borç bakiyesi işletmenin tüm senetsiz ticari alacaklarını gösterir.
- Her bir müşteriden olan alacaklar ayrı ayrı olarak yardımcı hesaplarda işlenir. ( Örn. 120.001 İzmir Ltd. Şti., 120.002 Giresun Aş., 120.003 Ahmet Dönmez vb. gibi )