Taşıt Tanıma Sistemi Zorunluluğu
- 24 Kasım 2024
- 8 Kez Okundu
Taşıt tanıma sistemi zorunluluğu, işletmelerde kiralama yoluyla veya aktifte yer almak suretiyle kullanılan araçların yakıt alımlarının, elektronik takibi amacıyla; ilgili taşıtlara TTB cihazlarının yerleştirilmesini içeren bir düzenlemedir.
Düzenlemeye göre, taşıtlara takılacak TTB ( Taşıt Tanıma Birimi), TTO( Taşıt Tanıma Okuyucu) ve YN Pompa ÖKC (Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz) bağlantılı olarak çalışarak, alınan akaryakıt ve araç plakasını eşleştirmek suretiyle yakıt alımlarını belgelendirecektir.
Ayrıca, alım ve satımlara ilişkin bilgiler EKS( Elektronik Kayıt Sistemi)’de de tutulacaktır.
İlk olarak, 5 Ekim 2023 tarihli, 32330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ“ ile duyurulan UTTS ,
Sonrasında, 21/09/2024 tarihli 32669 sayılı resmi gazetede UTTS Genel Uygulama Tebliği (2) ile ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Bunlara ek olarak, kullanım ile ilgili teknik kılavuzlar ve yetkili kuruluşlar listesi aşağıdaki GİB sayfasında duyurulmaktadır.
Uygulama kapsamında, taşıt tanıma sistemi zorunluluğu kapsamındaki araçlara, 31.12.2024 tarihine kadar ilgili taşıt tanıma birimleri takılması gerekmektedir.
Yazımızda, sizlere UTTS ile ilgili zorunluluk kapsamını, kimlerin uygulamaya dahil olup kimlerin olmadığını ayrıntılı olarak sunacağız.
Taşıt Tanıma Sistemi Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor?
UTTS uygulaması, akaryakıt alımlarını gider olarak gösteren tüm vergi mükelleflerini kapsamaktadır.
Gerçek veya tüzel kişi mükelleflerinin işletmede kullandıkları araçlar için taşıt tanıma sistemi zorunluluğu geçerlidir.
Ancak, ilgili düzenleme bazı taşıt tiplerini veya kurumları kapsam dışında bırakmıştır.
Taşıt Tanıma Sistemi Zorunluluk kapsamında Olmayanlar
Aşağıdaki taşıtları, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi dışındadır:
- Sadece elektrik ile çalışan taşıtlar,
- İşletmede kullanılmayan özel mülkiyet kapsamındaki taşıtlar,
- 237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin (a) fıkrasında belirtilen genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar,
- Tebliğde yer alan diplomatik statüdeki ve vergi muafiyeti tanınan yabancı kurum ve kuruluşlara ait taşıtlar, UTTS zorunluluğu kapsamında değildir.
Ancak, bireysel araçlar kendi istekleri doğrultusunda, UTT sistemini kullanabilirler.
UTTS Kapsamında Akaryakıt İstasyonlarının Sorumlulukları
Akaryakıt istasyonları, tebliğ kapsamında 31.12.2024 tarihine kadar ilgili altyapıyı tamamlayarak, istasyonlarındaki en az 1 akaryakıt pompasına, TTO (Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı) taktırmak zorundadır.
Öte yandan, Akaryakıt istasyonu işletenler, cihazlara yansıyan plaka bilgisinin kontrolünün sağlanmasından da sorumludur.
UTTS Diğer Hususlar
Son olarak, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunluluğu kapsamında diğer hususlara değinelim.
- UTTS kurulumu ve işletimi görevi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ndedir.
“E Gider Pusulası Nedir?”