Fason Tekstil ve Ayakkabı, İşlerinde KDV Tevkifatı
- 20 Ekim 2020
- 3695 Kez Okundu
Fason Tekstil ve Ayakkabı Konfeksiyon İşleri, Çanta Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri KDV mükelleflerine (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir.) ve belirlenmiş alıcılara (KDV mükellefi olsun veya olmasın) yapıldığında söz konusu alıcılar 7/10 oranında kdv tevkifatı yapmakla sorumludur.
Tevkifat Uygulayacak Alıcılar
- KDV mükellefleri ve aşağıdaki belirlenmiş alıcılar tevkifat yapmakla sorumludur.
- Mart 2021 tarihi itibariyle, belirlenmiş alıcılara aşağıdaki kurum veya kuruluşlar da eklenmiştir.
- Sigorta ve reasürans şirketleri,
- Sendikalar ve üst kuruluşları,
- Vakıf üniversiteleri,
- Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,
Fason Tekstil ve Ayakkabı İşlerinde Tevkifat Uygulaması
- Deriden mamul edilen giyim eşyalarına ilişkin fason işler de dahil olmak üzere fason tekstil ve konfeksiyon işleri,
- Perde, halı, mobilya kumaşı ve örtüsü, havlu, oto koltuk kumaşı, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetleri,
- Fason çanta, kemer, cüzdan ve benzerleri ile ayakkabı, terlik,
çizme ve benzerleri dahil dikim işleri,
- Terziler tarafından verilen dikim, tadil, onarım şeklindeki hizmetleri,
- Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri,
çanta ve ayakkabı dikim işlerine aracılık etme hizmetleri 7/10 oranında KDV tevkifatına tabidir.
- Fason çanta, kemer, cüzdan ve benzerleri ile ayakkabı, terlik, çizme ve benzerlerinin dikim işleri dışında tadil ve onarım şeklinde ortaya çıkan hizmetler bu kapsama dahil değildir.
- Örneğin, (A) Giyim A.Ş KDV mükellefi olarak tekstil ürünleri satmaktadır. (A) müşterilerine satış yaptığı pantolonların paçalarını, yine KDV mükellefi olan (B) terzisine yaptırmaktadır. Bu durumda (A) Giyim A.Ş Kdv tevkifatı ile sorumludur. (A) Giyim A.Ş basit usulde vergilendirilen (C) terzisine işlerini yaptırması durumunda ise, (C) terzisinin kdv istinasından vazgeçmemesi halinde KDV tevkifatı yapılmayacaktır.
Tevkifata Tabi Fason İmalatın Şartları
- Fason İmalatı belirleyen ana unsur, imal edilecek malın hammaddelerin fason işi yaptıran tarafından temin edilmesidir.
- Boya, apre, baskı ve kasarlama uygulamalarında, boya ve kimyasal maddelerin işi yaptıran tarafından temin edilip, imalatçıya verildiğinde,
- Ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, kapitone, tıraşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün işlerde,
- Yıkama ve kurutma işlemlerinde yardımcı malzemelerin işi yaptıranlarca verilmesi halinde tevkifat uygulanacaktır.
- Presleme işi, yıkama ve kurutma işlerinin bir unsuru veya tamamlayıcısı olarak yapılıp aynı faturada gösterilmesi halinde tevkifat uygulanır.
- Üretimin her aşaması için kısmi olarak Fason işçilik yaptırılabilir, Örneğin, bir tekstil ürünü için dikim ve kesim işlemleri farklı imalatçılara fason olarak yaptırılabilir. Bu durumda her bir fason aşama için ayrı ayrı KDV tevkifatı yapılır.
- Fason iş yaptıran firmalar başka firmalara fason iş yapabilirler.
- İplik, fermuar, düğme, astar gibi tüm yardımcı malzemeler, fason faturasında, hizmet bedeli içerisinde yer alması gerekmektedir.
Fason Tekstil ve Ayakkabı Hizmetlerine Aracılık Faaliyeti
- Yukarıda sayılı, fason tekstil ve ayakkabı konfeksiyon işleri, çanta dikim işlerine aracılık etme faaliyetleri KDV tevkifatı uygulamasına dahildir.
- Bu işletmelerin, fason imalat yapanlara, fason iş yaptıracak bir firma; ya da fason iş yaptıracak firmalara fason imalat yapacak bir firmaları bir araya getirme faaliyetini icra etmeleri gerekmektedir.
- Söz konusu aracılık hizmetleri 7/10 KDV tevkifatına tabidir.