1. Anasayfa
  2. Hukuk
  3. 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu ile kültür ve turizm bölgelerinin geliştirilmesi, turizm sektöründeki işletmelerin teşvik edilmesi ve denetlenmesi amaçlanmaktadır.

Yazımızda bu kanun kapsamındaki düzenlemeleri ve teşvikleri ana hatları ile sizlere sunacağız.

Öncelikle, ilgili kanun kapsamında yapılacak yatırımlar öncelikli olarak, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri ve Bakanlıkça tespit edilen diğer yerleri kapsamaktadır.

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri, ülke turizmi için önem taşıyan; doğal, tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olduğu bölgelerdir.

Turizm merkezleri ise kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri dışında kalan, ancak yine geliştirilmesinde ülke yararı bulunmakta olup, orman vasfındaki alanlar da dahil olmak üzere turistik alanlardır.

Bu bölgelerin sınırları Cumhurbaşkanı kararı ile tespit edilmektedir.

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu Kimleri Kapsamaktadır?

2634 sayılı kanun kapsamında, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere teşvik ve desteklerden yararlanmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Turizm Yatırımı Belgesi” veya “Turizm İşletmesi Belgesi” alınması zorunludur.

Bu belgelere sahip işletmelerden, her yıl Cumhurbaşkanlığınca belirlenen döviz tutarını sağlayanlar ihracatçı sayılmaktadır.

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu Teşvikleri

Şimdi sizlerle, 2634 sayılı turizm teşvik kanunu kapsamında işletme ve yatırımcıların yararlanabileceği teşvik ve destekleri inceleyelim.

Taşınmaz Malların Turistik Kullanımı Amacıyla Tahsisi

Bahsetmiş olduğumuz turizm alanlarında yer alan Hazine’nin mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ve orman alanları, 49 yıl süre ile tahsis edilebilmektedir.

Taşınmazların tahsisi için aşağıdaki süreçler takip edilmektedir.

İlan Dönemi

  • Yatırımcıdan Bakanlıkça belirlenen şartname bedeli alınır.

Müzakere Dönemi

  • İlgili taşınmaza, tek bir yatırımcı tarafından başvuru yapılması durumunda, “sosyal ve teknik altyapıya katılım payı” istenilebilir.
  • Birden fazla yatırımcının başvurması halinde ise bakanlıkça belirlenen tutarda teminat mektubu istenir.
  • En yüksek teklifi veren yatırımcıya alan tahsisi yapılır.
  • Teklif veren diğer yatırımcıya da teminat mektubu iade edilir.

Ön izin Dönemi

  • İmar planı bulunan alanlarda 1 yıl, bulunmayan alanlarda ise 2 yılı geçmeyecek şekilde ön izin verilir.
  • Turistik tesis için yıllık toplam yatırım maliyetinin %0,1’i kadar “ön izin bedeli” Hazineye yatırılır.
  • Termal, kış, kırsal ve yayla turizmi vb. alanların tahsisinde bu tutar %50 indirilir.
  • Toplam yatırım maliyetinin %5‘i kadar teminat mektubu ilgili bakanlığa iletilir.
  • Termal, kış, kırsal ve yayla turizmi vb. alanlar için teminat mektubu %1 oranında istenir.
  • Eğer, ön izin alınan alan orman vasfında ise, tahsis edilecek alanın 3 katı büyüklüğünde alana tekabül edecek ağaçlandırma ve 3 yıllık bakım bedeli “Orman İdaresine” ödenir.

Kesin Tahsis Dönemi

  • Daha önce verilen teminat mektubu yatırımcıya iade edilir.
  • Toplam yatırım tutarının %10‘u oranında yeni bir teminat mektubu bakanlığa iletilir.
  • Termal, kış, kırsal ve yayla turizmi vb. alanlar için teminat mektubu %2 oranında istenir.
  • Sonrasında, yıllık ödenecek kira bedeli toplam yatırım maliyetinin %0,5 i kadar alınacaktır.
  • Termal, kış, kırsal ve yayla turizmi vb. alanlar için kira bedelinde %50 indirim uygulanır.
  • Ayrıca, kira bedeli için 3 yıl için %70 indirim uygulanır.
  • Diğer taraftan, orman vasfı bulunan alanlar için, “Orman Köylüleri Kalkındırma Geliri” tahsis kesinleşmesinin 3. yılından itibaren 5 yıl vade ile 5 eşit taksitte ödenir.
  • İşletmeye yapılan kesin tahsisten sonra, yıllık hasılatın %1‘lik payı bakanlık tarafından alınır.
  • Termal, kış, kırsal ve yayla turizmi vb. alanlar için hasılat payı %0,5 uygulanır.

Elektrik, Havagazı ve Su Ücretleri Turizm Teşviki

2634 sayılı turizm teşvik kanunu 16. maddesi uyarınca, turizm belgeli işletmeler en uygun tarife ile elektrik, gaz ve su ücreti ödemektedirler.

Ayrıca, bu işletmelerin “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi” Belgeli olması durumunda, söz konusu işletmeye Elektrik Enerji Desteği de verilmektedir.

Haberleşme Kolaylığı Turizm Desteği

2634 sayılı turizm teşvik kanunu 17. maddesi uyarınca, turizm belgeli işletmelere, telefon internet gibi hizmetlerin verilmesinde öncelik sağlanacağı belirtilmektedir.

Turizm İşletmelerinde Yabancı Personel ve Sanatkar Çalıştırılması

Ayrıca, 2634 sayılı turizm teşvik kanunu 18. maddesi uyarınca, turizm belgeli işletmelerde yabancı personel ve sanatkarların çalıştırılması teşvik edilmektedir.

  • Turizm belgesi bulunan işletmelerde Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı görüşü alınarak yabancı personel veya sanatkar çalıştırılabilmektedir.
  • İlgili personellerin ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan da izin almaları gerekmektedir.
  • Yabancı personellerin, toplam personelin %10’unu geçmemesi gerekmektedir.
  • Bir diğer husus ise, işletmelerin 21 yaşından küçük kişilerin çalıştırılabilmeleri için bulunulan yerin en büyük mülki amirinin izni olması gerektiğidir.

Turizm Belgeli İşletmelerde Alkollü İçki Satışı

Bunlara ilave olarak, 2634 sayılı turizm teşvik kanunu 19. maddesi kapsamında turizm belgeli işletmelere alkollü içki satışı için de kolaylıklar sağlanmıştır.

Şöyle ki, bu işletmeler, Turizm Bakanlığı izni ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 178 inci maddesi ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 61 inci maddesi alkollü içki satışı ve ruhsatlarına ilişkin düzenlemelere tabi olmamaktadır.

2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 12 nci maddesi kapsamındaki işletmelere; bakanlıkça alkollü içki satışı izin verilmesi durumunda, 18 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmak şartıyla girebilmektedir.

Turizm Kredileri Desteği

Ayrıca teşvik kapsamında, 2634 sayılı turizm teşvik kanunu 14. maddesi kapsamındaki turizm kredilerinde, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerine öncelik tanınmaktadır.

Daha önce, T.C. Turizm Bankası Anonim Şirketi olan ve sonrasına Kalkınma Bankası’na devrolmuş olup halen turizme ilişkin destek sunmaktadır.

Turizm Belgeli İşyerlerinin Resmi Tatil ve Sürelerinde Çalışma İzni

2634 sayılı turizm teşvik kanunu 20. maddesi kapsamında turizm belgeli işletmeler ve bunlara yardımcı hizmet satış yerleri, almış oldukları belgede yer alan çalışma sürelerine uymak şartıyla,

Resmi tatil, hafta sonu ve öğle tatillerinde de faaliyetlerine devam edebilirler.

Turizm Belgesi ile Yurtdışı Fuarlara Katılım Desteği

Bir diğer destek ise, turizm belgeli işletmeler Turizm kanunun 13. maddesi gereği ihracatçı sayılmalarından kaynaklanmaktadır.

Bu işletmeler, yurtdışı fuarlara ilişkin yapılan; yer kirası, stant kurulumu vb. gibi masraflara ilişkin destek alabilmektedir.

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu Deniz Turizmi

4. Bölüm ve Deniz turizmi başlığı altında, 2634 sayılı kanun kapsamında, Deniz turizmi tesisleri işletmeciliği ve Deniz turizmi araçları işletmeciliği düzenlenmiştir.

Deniz turizmi işletmeciliği, deniz turizmi araçlarına güvenli bağlama, karaya çekme, bakım, onarım ve sosyal hizmetlerden birkaçını veya tamamını sunan turizm tesisleridir.

Deniz turizmi araçları işletmeciliği ise deniz veya diğer sularda spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetinde bulunan işletmelerdir.

Bunlar, yat, kruvaziyer, günübirlik gezi tekneleri, dalabilir deniz araçları ve diğer deniz turizmi araçlarını işleterek turizm faaliyeti yapmaktadır.

Ayrıca, faaliyetlerini sürdürdükleri deniz araçları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan gerekli izin ve belgeleri almış olmaları gerekmektedir.

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu Sonuç

Yazımızda, İlgili kanun kapsamında, genel hatları itibariyle turizm kanununu inceledik.

Öncelikle, Turizm sektörü içerisinde, teşvik kapsamındaki işletme türlerini ve teşvik belgelerinin temin sürecini özet olarak ele aldık.

Konu ile ilgili ayrıntılı hususları, bağlantılarda vermiş olduğumuz kanun metinlerinden inceleyebilirsiniz.

Diğer Teşviklerle ilgili yazılarımıza teşvikler kategorisi üzerinden ulaşabilirsiniz.

  • 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu

    2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu

    2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu ile kültür ve turizm bölgelerinin geliştirilmesi, turizm sektöründeki işletmelerin teşvik edilmesi ve denetlenmesi amaçlanmaktadır. Yazımızda bu kanun kapsamındaki düzenlemeleri ve teşvikleri ana hatları ile sizlere sunacağız. Öncelikle, ilgili kanun kapsamında yapılacak yatırımlar öncelikli olarak, kültür ve turizm koruma ve gelişim […]

    “Devamını Oku”


  • 14857 Engelli Teşviki

    14857 Engelli Teşviki

    14857 engelli teşviki , 4857 Sayılı Kanun’un 30. Maddesi kapsamında, engelli personel çalıştıran özel sektör işyerleri için işveren hissesinin tamamının hazine tarafından ödenmesini sağlanan bir teşviktir. Öncelikle, 4857 Sayılı Kanun’un 30. Maddesi uyarınca, elli ve üzeri personel çalıştıran işverenler toplam personellerinin %3 ü kadar engelli […]

    “Devamını Oku”


  • 27103 Teşvik Şartları

    27103 Teşvik Şartları

    27103 teşvik şartları ile ilgili hususları işçi ve işveren açısından bu günkü yazımızda inceleyeceğiz. Bu teşvik teşvik aynı zamanda “4447 sayılı Kanun Geçici 19. Madde” teşviki ya da “ilave istihdam teşviki” olarak da işveren sisteminde yer almaktadır. Ancak, ilave istihdam teşviki imalat ve bilişim sektörleri […]

    “Devamını Oku”


Rastgele Gönderiler