E Defter Dosyalarının Saklama Zorunluluğu
- 4 Eylül 2020
- 3747 Kez Okundu
E Defter uygulamasını kullanan mükellefler, E-Defter ve berat dosyalarını kendilerine ait bilgi işlem sistemlerinde ve GİB’ den izinli Özel Entegratörlerin veritabanlarında saklama zorunluluğu bulunmaktadır.
E Defter ve Berat Dosyalarında Saklama Nasıl Yapılmalıdır?
- Üçüncü kişilerde veya yurt dışında saklanması ibraz sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
- Saklama işlemi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yapılması gerekmektedir.
- Şirketler, 01.01.2020 tarihinden itibaren saklanması mecburi dosyalarını kendi bilgi işlemlerinde saklamakla beraber, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin almış özel entegratörler tarafından hizmet alarak da saklaması gerekmektedir.
- Saklama işleminin ayrıca bir entegratör tarından yapılması ile, fiziki veya siber saldırılar, doğal afetler, elektronik aletlerin ve sistemlerin bozulması durumlarında veri kaybolması risklerini en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.
- Saklama süresi en az 10 yıl olarak belirlenmiştir.
- E defter ve beratların doğruluğuna, bütünlüğüne ve değişmezliğine ilişkin olan her türlü elektronik kayıt ve veri, e-imza ve mali mühür değerleri, veri tabanı dosyaları istenildiği zaman ibraz edilebilmelidir.
- Bu belgeler görüntülenebilir ve okunabilir kağıt ortamına aktarılabilir formatta olmalıdır.
- Saklanması zorunlu olan belgeler, elektronik ortamda tutulan Yevmiye Defteri, Büyük Defter, berat ve GİB imzalı beratlardır.
- Dosyalar GİB tarafından belirlenmiş dizin yapısında olmalıdır.
- Daha ayrıntılı teknik ve mevzuat bilgileri için aşağıdaki adresteki rehberi inceleyebilirsiniz.